Tijdens het kinderprogramma 'Wie is jouw held?' leren kinderen een touw te maken, mogen ze een seinvlaghijsen en krijgen een (plak) tatouage. De schipper vertelt hoe je een held kan worden.
De originele 'Amsterdam' zeilde in 1749 de Noordzee op. In een vliegende storm brak het roer af. De schipper besloot het nieuwe schip te laten stranden op de Engelse zuidkust. Hij hoopte zo de mensen aan boord, de lading en het schip te redden. Maar de Oostindiƫvaarder zakte al snel in de modder en kwam nooit meer los. Archeologen hebben in het wrak veel gegevens over de bouw van VOC-schepen, de lading en het leven aan boord gevonden.
In 1985, bijna 200 jaar na het faillissement van de Verenigde Oostindische Compagnie, wordt de kiel gelegd voor een nieuwe Oostindiƫvaarder. Bij de bouw gebruikt men het oude voorbeeld. Maar door de eisen van nu zijn er verschillen: de romp en de dekken zijn van tropisch hout in plaats van eiken, er is stahoogte tussen de dekken, de spanten zijn verlijmd in plaats van massief hout en trappen vervangen ladders. Ruim 400 vrijwilligers bouwden aan deze nieuwe 'Amsterdam', die sinds 1991 bij het Scheepvaartmuseum ligt afgemeerd. Bekijk hier de hele
slidesow